Πέτρα όμορφη, σαν κυκλαδίτικο ειδώλιο.
Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία.
Και η κιμωλία αποτελεί μία λέξη από μία ασπρόμαυρη εποχή που μικροί αγαπήσαμεº η κιμωλία του μαυροπίνακα των παιδικών μας χρόνων. Δεκαετία του ΄60 και τα πρώτα μας γράμματα, τα πιο ξέγνοιαστα χρόνια μας θα γραφτούν στο σχολείο με αυτή.
Αρζαντιέρα, δηλαδή Ασημένια, θα ονομάσουν την Κίμωλο οι ναυτικοί του Μεσαίωνα από αυτό το ιδιαίτερο πέτρωμα της που βγαίνει απο τα βράχια των Πρασσών . Η ασβεστολιθική πέτρα με το ασημόλευκο χρώμα που καταλήγει στην παραλία με τη λευκή άμμο και τα καταγάλανα νερά, ένα από τα πιο μαγευτικά θαλασσινά τοπία της Ελλάδας, θα γίνει η έμπνευση για να δημιουργηθεί οχτώ χρόνια πριν το μοναδικό αυθεντικό αγρόκτημα «Κιμωλία Γη» απο την οικογένεια Τρέσσου.
Αυτό θα αφηγηθεί την Ελλάδα των όμορφων λέξεων και τη φιλοξενία του Αιγαίου.
Όλη η οικογένεια παρούσα. H γιαγιά αφηγείται μυστικές συνταγές, ο παππούς διηγείται ιστορίες της κιμωλιατικης ζωής και ο εγγονός, Γιώργος, σας μεταφέρει όλη αυτή την ιστορία στα χνάρια του σήμεραº το παλιό με το νέο σε πλήρη συνδυασμό.
Η σπιτονοικοκυρά του αγροκτήματος με το πιο χαρακτηριστικό κιμωλιάτικο όνομα, «Οδηγήτρια», από την Παναγία πολιούχο του νησιού , θα σας οδηγήσει στην απόλυτη φιλοξενία , και ο σπιτονοικοκύρης Παναγιώτης θα αναλάβει να σας ξεναγήσει στην πραγματική κιμωλιάτικη ζωή στο αγρόκτημα και την θάλασσα, θα σας ταξιδέψει στις απάτητες ομορφιές της Κιμώλου και της Πολύαιγου .
Εκεί θα μάθετε γιατί η μεσογειακή φώκια Monachus- monachus επιλέγει το καταφύγιό της στην παραλία της «Κιμωλίας Γης», την παραλία των Πρασσών.
Εκεί που θα ονειροπολήσεις, θα ζήσεις τις μικρές χαρές του Αιγαίου, θα γευτείς το παντοτινό ελληνικό καλοκαίρι..
ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Η απόλυτη απόδραση για παρέες.
Είσαι στο νησί, έχεις γυρίσει από θάλασσα, βγαίνεις στη βεράντα του δωματίου σου μ’ ένα δροσιστικό ποτό και απολαμβάνεις το βιβλίο που σε ξεναγεί στην Ιστορία της Κιμώλου. Εκεί διαβάζεις την συνέχεια που σου αφηγούνται οι μεγάλοι πίνακες με θέματα από το μαγικό νησί.
Το κάθε μικρό σπίτάκι είναι μία μικρή ξενάγηση, το καθε θέμα, πίνακας που σε παραπέμπει στην ιστορία του νησιού .
Το παλιό κάστρο, σημαντικό μνημείο της Κιμώλουº τα χαλάσματα του διηγούνται το χρόνο που πέρασε και άφησε πίσω του αριστουργήματα αρχιτεκτονικής για να μαθαίνουν οι νεότεροι .Το πάλλευκο της αρχιτεκτονικής του νησιού, η γραφικότητα με τους ευωδιαστούς τεράστιους βασιλικούς και τις μπουκαμβίλιες στους κήπους των όμορφων νησιωτισσών γιαγιάδων. Το δάσος των κάκτων, πλαγιές γεμάτες φραγκοσυκιές, δίνουν το πράσινο χρώμα που λείπει από τις Κυκλάδες .
Έμπνευση και η ανατολή της πανσέληνου στην παραλία των Πρασσών που αντανακλά στη λευκή άμμο και συνθέτει ένα ασημένιο όνειρο.
Αυτή η ιδιαίτερη ομορφιά και οι αφηγήσεις ιστοριών στο παλιό παντοπωλείο ένα χειμωνιάτικο βράδυ ήταν η αφορμή αλλά και η έμπνευση για να δημιουργήσει το καταφύγιο της οικογένειας, την «Κιμωλία Γη» η interior designer Λίζα Μορφονιού . Με το ίδιο κέφι που δημιούργησε το Aigis Suites, με την ίδια αγάπη για αυθεντική φιλοξενία, θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κάθε μικρή λεπτομέρεια ώστε να αναδίδει το χαρακτήρα και τις μνήμες του νησιού και των ιδιοκτητών. Από την αύρα πολυτέλειας και εκλεπτυσμένης φιλοξενίας που κυριαρχεί στο Αιγίς στην Κέα, η Λίζα θα μεταμορφώσει κάθε πτυχή του «Κιμωλία Γη» σε μία αναφορά στο αγρόκτημα και τη φυσιολατρική εμπειρία της Κιμώλου.
Το πρωί θα ξυπνήσετε από τον ήχο των κυμάτων και θα πάρετε το πρωινό σας στη μεγάλη βεράντα του σπιτιούº παραδοσιακό κιμωλιάτικο πρωινό φτιαγμένο με μεράκι και τη γαστρονομική αρχοντιά μιας βέρας μαγείρισσας στο Αιγαίο, την Οδηγήτρια. Νωρίς το μεσημέρι πειραματιστείτε στην παρασκευή νησιώτικων νοστιμιών, βοηθώντας και μαθητεύοντας στο πλευρό της Οδηγήτριας στο μικρο κουζινάκι, ενώ ο Παναγιώτης με χαρά θα σας μυήσει στις δουλειές του αγροκτήματος, στο ψήσιμο στον ξυλόφουρνο και στο ψάρεμα με τη μικρή του βάρκα .
Το απομεσήμερο θα μοιραστείτε το κιμωλιάτικο κρασί η τα κυκλαδίτικα κοκτέιλ απο φρούτα και λαχανικά του μποστανιού, με τσίπουρο και ούζο, όλα εμπνευσμένα από το Γιώργο που πίσω απο το μικρό μπαρακι κάνει τα δικά του θαύματα. Το βράδυ τα αστέρια, το σεληνόφως και τα κεριά θα έχουν γίνει ένα.
Καλοκαιρινά όνειρα που μυρίζουν γιασεμί, γλυκό υποβρύχιο, αλάτι, θάλασσα και αγάπη ξεκινούν εδώ, στα έξι μικρά σπιτάκια, στις ακραίες παρυφές του νοτιοδυτικού Αιγαίου, στην ασημένια Κίμωλο με θέα την Πολύαιγο και στο αστραφτερό μπλε που όλοι κάποτε ερωτευτήκαμε, το Αιγαίο.
Και το νησί πλημμύρισε με ομορφιά..
Παραδεισένια φιλοξενία για οικογένειες.
«ΘΑΛΑΣΣΑ θάλασσα
στὸ νοῦ στὴν ψυχὴ καὶ στὶς φλέβες μας θάλασσα..
Ντύσαμε τὶς παιδικὲς ἀγάπες μας
μὲ νωπὰ φύκια.»
(«Το εμβατήριο του ωκεανού», Γ. Ρίτσος)
Ανοιχτά παράθυρα για να μπαίνει μέσα η Μεσόγειος σε όλο της το μεγαλείο, χειροποίητη φιλοξενία και ντόπια καλούδια (μελόπιτες, σύκα, λαδένια, σγουρές τομάτες, ξυλάγγουρο κλπ), ηλιόλουστες, ευρύχωρες βεράντες για να γευματίζεις στη θάλασσα και η γλυκιά αρμονία του ελληνικού καλοκαιριού σε ένα σπίτι διακοσμημένο με νοσταλγική διάθεση.
Η παλέτα των λέξεων του Αιγαίου εμπλουτίζεται.
Από τη μία μεριά..
Για τους μεγάλους.
Μια παλιά φωτογραφία από μία ασπρόμαυρη εποχή που μικροί αγαπήσαμε ζωντανεύει με κυκλαδίτικο μινιμαλισμό και τη γοητεία της απλότητας.
Οι δύο ανεξάρτητες κατοικίες, στα 50 μέτρα από την παραλία των Πρασσών, σε παραδοσιακό νησιώτικο ύφος, υμνούν την δεκαετία του ‘60 με διακόσμηση εμπνευσμένη από τη δεκαετία αυτή και έπιπλα με τη δική τους ιστορία διαλεγμένα από παλαιοπωλεία και οικογενειακά κειμήλια από την εποχή εκείνη. Είναι η δεκαετία του ’60 σε ένα δωμάτιο στο νησί. Ένα δωμάτιο που αφηγείται την Ελλάδα του «Ποτέ την Κυριακή», του Μίκη Θεοδωράκη, του Κωνσταντάρα, των νησιών χωρίς ξενοδοχεία, μόνο με φιλικά σπίτια με ηλεκτρικό ρεύμα δύο ώρες το πρωί και δύο το βράδυ, του γλειφιτζούρι κοκοράκι, των μικρών γειτονιών, της φωνής του Μπιθικώτση, των ταινιών της Βουγιουκλάκη, του καφέ Λουμίδη και των βουτιών στο καλοκαίρι με νεροκολοκύθες για σωσίβιο.
Από την άλλη μεριά..
Για ένα παιδί στο Αιγαίο.
Να ζεις όλη μέρα στη θάλασσα, να χαίρεσαι την απέριττη, ανεπιτήδευτη ομορφιά των παιχνιδιών στο κύμα, να είσαι όλη τη μέρα ξυπόλυτος με άμμο στα πόδια, να κοιμάσαι τα μεσημέρια και να ξυπνάς να τρως παγωμένο καρπούζι.
Εικόνες που γίναν οι αναμνήσεις των ιστοριών που μικροί αγαπήσαμε. Εικόνες που θα γίνουν οι αναμνήσεις των παιδιών μας.
Θα υπάρχει ποτέ πιο όμορφο συναίσθημα από το να είσαι παιδί, καλοκαίρι σε ελληνικό νησί;
Το ιδανικό θαλασσινό καταφύγιο για ζευγάρια.
Ένα «σύρμα» στο Ζαχαριά
« VII
Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί
Απαράλλαχτο εσύ κι ένα σπίτι στη θάλασσα
Με κρεβάτι μεγάλο και πόρτα μικρή
Έχω ρίξει μες στ’ άπατα μιαν ηχώ
Να κοιτάζομαι κάθε πρωί που ξυπνώ
Να σε βλέπω μισή να περνάς στο νερό..
μες στον Παράδεισο.»
(«Το Μονόγραμμα», Ο. Ελύτης)
Η πιο ρομαντική σελίδα φιλοξενίας της «Κιμωλίας Γης» είναι βουτηγμένη στην άμμο, ακριβώς δίπλα στο κύμα. Εκεί που σκάνε οι «λευκοί άγγελοι», ένα μικρό σπίτι πάνω στη θάλασσα αρχίζει . Το έχεις δει στα όνειρά σου, έχεις ακούσει για αυτό στα παραμύθια, σου το έχουν πει μυστικό στο βιβλίο του Αιγαίου.
Στο μικρό σπίτι στο Ζαχαριά θα ζήσεις την ονειρική γαλήνη του Αιγαίου και την ζωή δίπλα στο κύμα:
Το φως του πρωινού που σμαραγδίζει στη θάλασσα, τον οίστρο του μεσημεριού, τον απογευματινό ύπνο του καλοκαιριού, τα γλυκοπαραμυθένια δειλινά και την ομορφιά του σεληνόφωτος που θα σε βρει έτοιμο να πιάσεις το βιβλίο σου από εκεί που το άφησες το προηγούμενο βράδυ.. Η αστροφεγγιά τότε ανατέλλει, μία πανσέληνος να την πάρεις μαζί σου φυλαχτό να σου φωτίζει χειμώνες.
Το μικρό σπίτι στο Ζαχαριά είναι ένα σύρμα, ένας μακρόστενος χώρος που προσφέρει τα πάντα ,για τους Κιμωλιάτες ήταν το χειμωνιάτικο καταφύγιο εκεί ρυμουλκούσαν τη ψαρόβαρκα , τα αλιευτικά τους και τα προετοιμάζανε για το επόμενο καλοκαίρι. Η παραδοσιακή αυτή γεωλογική αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί στο ακέραιο ώστε ο καλεσμένος να απολαμβάνει πιστά την αυθεντική εμπειρία του νησιού σε ένα κατάλυμα ιδιαίτερης ομορφιάς , πολιτισμικής αξίας και σύγχρονης άνεσης .
Ένα μεγάλο μυστικό σε ένα πολύ μικρό σπίτι..
Λένε πως «όταν ανοίγεσαι στο Αιγαίο, ταξιδεύεις ίσια στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού»i.
Η «Παναγιά Φανερωμένη», το πλοίο της γραμμής, θα δέσει στο λιμάνι της Ψάθης. Στο καλλίγραμμο νησί με τους σπάνιους ημιπολύτιμους λίθους και τα ξεχωριστά γεωλογικά σχήματα, η οικογένεια Τρέσσου σε περιμένει.
Φτάνεις στην παραλία των Πρασσών.
Πόσες ευχές θα κάναμε για μία θάλασσα σαν κι αυτή.., αναρωτιέσαι.
Το δωμάτιο σου έτοιμο.
Το επόμενο πρωί,
Γλυκοξυπνάς. Εκεί που στήνονται οι πιο όμορφες στιγμές.
Δίπλα στη θάλασσα.
Και εσύ εκεί..
Σιγοψιθυρίζοντας μία λέξη μικρή, ένα γλυκό σκοπό: «Καλοκαίρι».
Στη λευκή μπαλάντα του Αιγαίου, την Κίμωλο, με τους 400 κατοίκους, και την ιδιαίτερη θαλασσινή αγροικιά, την «Κιμωλία Γη».
Φράση δανεισμένη από το κείμενο http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=606405.
Κιμωλία ΓΗ
Πράσα, Κιμωλος 840 04
Tel.: (+30) 22870 51192
Κιν (+30) 6976500131
info@kimoliagi.gr